Principalele cauze ale dislipidemiei sunt cele primare (genetice) și cele secundare (stilul de viață). Cauzele genetice implică o predispoziție a organismului să producă prea mult colesterol „rău” și prea puțîn „bun”. Stilul de viață poate conduce la o astfel de afecțiune dacă este caracterizat de un consum foarte mare de grăsimi săturate, prăjeli și alcool, dar și de sedentarism, anumite vicii precum fumatul ori administrarea pe perioade lungi a anumitor medicamente (estrogeni, corticosteroizi, contraceptive orale, medicamente antivirale pentru HIV etc.).
Cauzele primare:
Producerea excesivă și eliminarea defectuasă a colesterolului LDL și a trigliceridelor că urmare a unor mutații genetice. În general, la copii apare dislipidemia cauzată de acești factori.
Cauzele secundare:
Displipidemia nu provoacă de regulă nici un simptom evident. Multe persoane se alarmează abia în momentul în care ajung la medic pentru investigații de rutină și se observă prin analize specifice, un nivel crescut al colesterolului. În cazurile foarte avansate însă, cantitatea mare de grăsime și trigliceride din sânge pot provoca depuneri de grăsime la nivelul pielii, precum în xantomatozele hiperlipidemice, mărirea ficatului sau a splinei, diverse tulburări neurologice( manifestate prin furnicături în mâini și picioare, de exemplu) și chiar pancreatita.
Există însă și situații în care dislipidemia declanșează simptome precum:
Pentru tratarea dislipidemiei există 4 grupe de medicamente pe piață:
Dislipidemia poate duce la apariția depozitelor de grăsimi pe artere, ceea ce pote cauza probleme serioase precum infarctul ori accidentul vascular cerebral, pacienții care suferă de aeastă afecțiune trebuie să facă tot posibilul pentru a reduce colesterolul și trigliceridele din sânge.
Întrucât de multe ori dislipidemia apare ori este favorizată de dietă nesănătoasă, bogată în grăsimi săturate și grăsimi trans, este esențial că pacientul care suferă de dislipidemie să facă o serie de schimbări la capitolul alimentație.
Alimentația pentru pacienții cu dislipidemie trebuie să fie bazată pe:
Fibre solubile– alimentele bogate în fibre solubile precum grepfrutul, sau tărâțele de ovăz trebuie neapărat să facă neapărat parte din dietă celor cu dislipidemie.
Grăsimi sănătoase– renunta la grăsimile nesănătoase și asigura-te că ai în alimentație suficiente grăsimi de origine sănătoasă precum: somon, ton, ulei de măsline sau avocado.
Fructe crude și legume sărace în carbohidrați– spanacul, broccoliul, ceapă și toate legumele cu frunze verzi sunt recomandate pacienților cu dislipidemie întrucât reduc colesterolul “rău”. Fructele crude, nu cele deshidratate ori din compoturi, trebuie consumate de către acești pacienți.
Acizi grași Omega-3– o doză de 6-12 g de acizi grași Omega-3 pe zi poate reduce trigliceridele din sânge cu până la 40%. Acești acizi grași se regăsesc în alimentele precum somonul.
Pacientul care suferă de dislipidemie trebuie să limiteze consumul de: