Termeni si conditii

Bine te-am gasit! Iti multumim ca ne citesti.  Am actualizat Termenii si Conditiile  site-ului.
Te rugam sa parcurgi prevederile legate de modul incare functioneaza site-ul si felul in care avem grija ca toate datele sa fie in siguranta, si sa bifezi acceptarea lor.

Diagnostic - Stopdislipidemie
Diagnostic 2017-10-02T16:18:40+00:00

Diagnostic

Colesterolul are multe functii importante in organismul nostru, insa daca este prezent la un nivel extrem de mare, atunci devine periculos.

TESTEAZA-TE GRATUIT

Diagnosticul in dislipidemie

Nivelurile de lipoproteine si, prin urmare, lipide, in special a colesterolului LDL, cresc usor odata cu varsta. In plus, nivelurile sunt in mod normal putin mai mari la barbati decat la femei, dar in cazul acestora din urma cresc dupa menopauza.

Un nivel limita al colesterolului total este considerat de medici 200 mg pe dl de sange. Daca pacientii se situeaza constant sub aceasta valoare, nu sunt motive de ingrijorare, decat daca voaloarea colesterolului bun LDL se situeaza sub 70; atunci  riscul de a dezvolta o boala de inima este foarte ridicat. Daca valoarea de 200 a colesterolului total este depasita, se realizeaza investigatii suplimentare si se administreaza un tratament adecvat.

Cat despre trigliceride, valoarea maxima este considerata 150 mg./dl., persoanele cu valori mai mari, care au asociate si alte afectiuni (diabet, boli renale, antecedente genetice de arteroscleroza) au un risc crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral.

In prima instanta, terapia presupune reducerea greutatii corporale, o dieta saraca in grasimi saturate si exercitii fizice. Daca astfel de schimbari nu dau rezultate, se recurge si la medicamente de reducere a nivelului lipidelor din sange.

Diagnosticul de dislipidemie este dat de medic in urma unui set de analize de sange. Testul de sange care poarta denumirea de profil lipidic este cel care ajuta medicul sa puna diagnosticul corect. Profilul lipidic include colesterolul total, trigliceridele, colesterolul HDL si colesterolul LDL, deci contine toate informatiile de care medicul are nevoie.

 

Complicatii in dislipidemie

Un nivel mare al colesterolului (hipercolesterolomie) poate provoca ateroscleroza, o acumulare periculoasa de colesterol si alte depuneri pe peretii arterelor. Aceste depozite (placi) pot reduce fluxul sangvin prin artere si prin vasele de sange, ceea ce poate provoca numeroase complicatii, cum ar fi:

  • durerile in piept: daca arterele care alimenteaza cu sange inima pacientului (numite si artere coronare) sunt afectate, persoana poate avea dureri in piept (angina) si alte simptome ale bolii arteriale coronariene;
  • atac de cord (infarct): daca placile se rup sau sunt distruse, se poate forma un cheag de sange la locul unde a avut loc ruptura placii – blocand fluxul de sange sau eliberandu-l, astupand o artera situata „in aval”. Daca fluxul de sange catre o parte a inimii se opreste, atunci persoana va avea un atac de cord.
  • accident vascular cerebral: similar cu un atac de cord, acesta se intampla daca fluxul de sange catre o parte a creierului este blocat de un cheag de sange.